Lesideeën

Vooral op grote beeldschermen zoals digiborden is vliegen in 17de eeuwse landschapschilderijen heel indrukwekkend. Je krijgt zo echt het gevoel een tijdreis te maken! En het is helemaal niet zo moeilijk, kijk maar: video (7Mb, 1 minuut, flash/mp4/ogg)

Wanneer u weer 'uit een schilderij komt', kunt u met Google Earth als geen ander de directe omgeving verkennen en zien wat er allemaal veranderd of juist gelijkgebleven is.

Nederlandse landschapschilderijen en stadsgezichten uit de zeventiende eeuw vormen een echte buitenkans voor geschiedenis onderwijs, want geen ander land werd in die tijd zo uitbundig en gedetailleerd vastgelegd.

Deze lesideeën zijn geschikt voor alle leeftijden! Elders op deze site komen algemene overwegingen bij educatief gebruik van Google Earth aan de orde. Veel scholen hebben het programma inmiddels geïnstalleerd. Google Earth lessen zijn een uitstekende toepassing van digiborden!

In de klas

  • Bekijk landschapschilderijen in collecties van over de hele wereld in een logische (geografische) context.
  • "Zoek de verschillen" met recente foto's op onze website.
  • Adopteer met uw klas een oud landschapschilderij/stadsgezicht dat gemaakt is in de buurt van uw school en meld het bij ons aan. We voegen het graag toe! U kunt hierbij dit formulier (PDF, met toelichting) gebruiken.

Naar buiten

Let altijd goed op in het verkeer. Gebruik daarom je smartphone alleen als je stilstaat op een veilige plek en steek nooit een weg over zonder goed om je heen te kijken.

Noteer de coördinaten in Google Earth (onder aan het scherm) en trek erop uit met een GPS-toestel. U kunt ons helpen de schilderijen nog preciezer te positioneren!

Licentie

Aan onderwijsinstellingen erkend in de zin van de wet op het primair-, voortgezet- of hoger onderwijs, is een algemeen (individueel, niet overdraagbaar) gebruiksrecht verleend.
Wanneer u geen onderwijsinstelling bent kunt u hier een licentie aan te vragen.

download hier presentatie 3.0: bekijken in Google Earth
Indien Google Earth op uw PC geïnstalleerd is, start clicken op dit icoontje het programma automatisch.
Tip: ontvink links onderaan alle andere informatielagen.

Meer informatie


projectleider: Dieter van Werkum

Heeft u tips of suggesties, dan stellen wij het zeer op prijs wanneer u contact met ons opneemt.