Tips voor . . . eigenlijk iedereen!

"Dit is een 3D-model van de echte wereld, gebaseerd op satellietbeelden in combinatie met kaarten, routebeschrijvingen naar restaurants, hotels, amusement, bedrijven en meer. U kunt direct vanuit de ruimte inzoomen tot straatniveau en vervolgens alles panoramisch weergeven." (bron: Google)

Inmiddels kunnen we, bijvoorbeeld via Wikipedia, ook andere kaarten raadplegen, maar soms beginnen wij onze zoektocht toch liever met de kaart als uitgangspunt, als een soort virtuele reis. In dat geval biedt Google Earth nog steeds de grootste verzameling geo- en locatieinformatie. Een zoekopdracht in Google als, bijvoorbeeld .  .  .

"type:kmz hunebedden" (zonder aanhalingstekens)
toont misschien wel het beste hoeveel er na tien jaar Google Earth voor iedereen beschikbaar is!

Omdat het programma tevens de mogelijkheid biedt zelf locaties te markeren kan uw eigen informatie (vakantiefoto's) op de kaart worden geïntegreerd.


 • New Google Earth (april 2017)

  Op http://g.co/earth (de nieuwe Google Earth, voor Chrome en Android) kun je schitterende interactieve rondvluchten bekijken van officiƫle contentpartners van Google. Alle zeer de moeit waard en je hoeft er niks voor te installeren!

  Via het de menu-hamburger in de zijbalk kun je tijdelijk alle lagen van Google uitschakelen. Dat gaat via 'kaarstijl'.
  schermafbeelding zijbalk nieuwe Google Earth
  Met de optie 'blinde kaart' kun je volop van het 3D landschap genieten.

  Net als met 'classic Google Earth' kun je met 'new Google Earth' ook je eigen KML-bestanden bekijken. Dit gaat als volgt:

  1. In de linkerzijbalk vind u een icoontje dat toegang geeft tot op uw apperaat opgeslagen kml-bestanden of op 'Google Drive'.
  2. Wanneer u hierop clickt verschijnt het volgende paneel:
   schermafbeelding zijbalk nieuwe Google Earth
  3. Na het openen (of downloaden) van een Google Earth bestand (.kml of .kmz) krijgt u de mogelijkheid om het op te slaan in het lijstje, dat in dit paneel door (new) Google Earth wordt aangelegd en onthouden.
  4. Zodra u het heeft opgeslagen, kunt u het paneel uit beeld laten verdwijnen door te clicken op '<'. Vooral op kleine (android-)schermen is dit wel prettig. Maar dan moet u dus eerst even 'Opslaan'.
  5. Heeft u zich vergist, of wilt u na verloop van tijd een presentatie weer verwijderen dan (opent u deze zijbalk) en clickt u op de naam. Dan verandert het icoontje (vink) en bovenaan de lijst een prullenbak. Zo makkelijk is het.

  Helaas worden nog niet alle mogelijkheden van de KML standaard ondersteund, maar Google zegt eraan te werken.
 • startlocatie instellen

  Deze en volgende tips betreffen het originele programma Google Earth, dat voorlopig nog steeds veel meer mogelijkheden biedt dan 'new Google Earth'. Zeker de moeite waard dus om te installeren!

  Sinds enkele jaren helpt Google ook in het Nederlands maar onze eigen tips, hier te lezen vanaf 2006, blijken helemaal zo slecht nog niet dus die laten we hieronder gewoon nog even staan. Tijdens onze workshops oefenen deelnemers aan de hand van praktijkopdrachten. Wanneer u contact met ons opneemt, zullen we graag uw specifieke kennisbehoefte bespreken.

  Laat Google Earth bij opstarten voortaan automatisch naar uw eigen buurt vliegen. Navigeer hiertoe eerste naar uw eigen straat (op de site van Google en in de instructie video hieronder wordt uitgelegd hoe dat moet) en kies daarna optie ‘Dit instellen als mijn startlocatie’ in menu 'Weergave'.

  startlocatie instellen

  In de zijbalk, onder Lagen vindt u steeds meer Nederlandse locatie informatie (winkels, uitgaansgelegenheden, sportaccomodaties etc.). U kunt de lagen naar keuze aan- of uitschakelen. Verderop, onder 'kaartlagen', leest u hoe dit precies in zijn werking gaat.

 • navigeren
  Op de site van Google en in de instructie video's hieronder wordt uitgelegd hoe u de satellietfoto's en driedimensinale modellen goed kunt bekijken ('navigeren'). Met ingang van versie 4.3 (april 2008) is het ‘navigatiegereedschap’ ingrijpend gewijzigd. Bekijk de video onderaan deze pagina. Hier vindt u een leuke oefening google_earth_link (Google Earth 5 en latere versies).
 • kaartlagen
  Wanneer u het navigeren onder de knie heeft, opent het programma een ware schatkamer aan informatie, in de vorm van foto's, plattegronden, drie-dimensionale gebouwen en animaties, maar hoe krijgt u die op uw scherm?

  Wanneer u Google Earth installeert, heeft Google al een paar 'plaatsmarkeringen' voor u opgeslagen onder 'Plaatsen'. Wanneer u erop dubbelclickt 'vliegt' Google automatisch naar de gemarkeerde plaats toe. Nieuwe plaatsmarkeringen krijgt u echter pas in beeld wanneer u links onderaan uw scherm tenminste één van de zogenaamde "Lagen" aankruist en voldoende in- of uitzoomt (wanneer u linksonder geen 'lagen' ziet, dan kunt u deze zichtbaar maken door in het menu 'weergave', bovenaan het scherm, te clicken op 'zijbalk'). Tokkelen op de pijltjes in de zijbalk zet de drie onderdelen hiervan (Zoeken, Plaatsen en Lagen) aan of uit.


  screenshot Google Earth


  Click nu onder 'Lagen' op het plusje voor 'primaire database', dan verschijnen alle beschikbare informatielagen. Door aan- (of ont)vinken zet u deze aan (of uit). Onze favorieten, naast de vaste kern van 'Grenzen en labels/bewoonde gebieden' (plaatsnamen) en 'wegen' (de wegenkaart), zijn 'Foto's/panoramio' met (vakantiefoto's van iedereen), 'Galerij' (presentaties van 'content partners' van Google) en 'Galerij/Google Earth-community' (een ware schatkamer, met bijdragen van duizenden leden van over de hele wereld).

  Tip: Zet niet te veel lagen tegelijk aan, want dan wordt het al gauw erg onoverzichtelijk.

  Tip: In de menubalk direct boven het zogenaamde "viewer" paneel kunt u historisch fotomateriaal bekijken; goed om te weten want het programma toont (om technische redenen) niet altijd de meest recente foto's!

 • plaatsmarkeringen downloaden
  Linksclicken op een icoontje op de kaart dat uw aandacht trekt, opent een fraaie tekstballon ('baloon') met tekst, plaatjes en/of de mogelijkheid door te clicken naar een website. In de pop-up vensters van de laag 'Galerij > Google Earth Community' kunt u doorclicken naar de website, waar u de gehele presentatie kunt downloaden. Door uzelf van het web gedownloade lagen worden (automatisch geopend) en tijdelijk opgeslagen onder 'tijdelijke plaatsen' in de zijbalk.

  Bovenaan de Lagen is in de zijbalk tevens een grote button "Google Earth Galerij" toegevoegd (Google Earth 4.2 en latere versies), die linkt naar Google's website, met nóg meer gerubriceerde presentaties. Verwart u deze s.v.p. niet met bovengenoemde galerij laag; het gaat om andere bronnen.


  Via maps.google.com kan helaas slechts een zeer beperkte serie lagen worden bekeken. • bewaren
  Een leuke of interessante plaatsmarkering kunt u bewaren door met rechts te clicken op de naam van de plaatsmarkering en te kiezen voor 'Opslaan in Mijn plaatsen'. Doet u dit niet, dan zal bij afsluiten van het programma worden gevraagd of u de tijdelijke plaatsen alsnog wilt bewaren. Op de achtergrond maakt het programma ook automatisch backups om uw hele verzameling 'Mijn plaatsen' (uw persoonlijke wereldkaart) verder veilig te stellen. Het bestand 'myplaces' wordt ongemerkt op uw computer opgeslagen als .kml bestand (webstandaard).

  De bewaarde plaatsmarkeringen kunt u later op elk gewenst tijdstip aan- (of uit)zetten door aan- (of ont)vinken van het vakje dat voor de naam staat.

 • ordenen
  Met de plusjes in de zijbalk kunt u plaatsmarkeringen 'dichtklappen', zodat ze minder ruimte innemen. Tip: maak wanneer u erg veel plaatsmarkeringen heeft apparte mapjes in de folder 'Mijn plaatsen' (rechtermuisclick > 'toevoegen > 'map', zoals u gewend bent in Windows Verkenner). Bijvoorbeeld een appart mapje voor een vakantie, die u met Google Earth voorbereidt of voor informatie over uw woonplaats.
 • uitwisselen
  Rechtsclicken op de naam van een plaatsmarkering toont de optie 'E-mail'. Met nog eens twee clicken stuurt u, met uw eigen e-mailprogramma, een plaatsmarkering als bijlage naar iemand anders. Plaatsmarkeringen zijn dus een soort 'favorieten', die je gemakkelijk kunt delen met anderen. In de email zet Google er de fraaie tekst bovenaan dit scherm bij, zodat duidelijk is waar het om gaat.

 • instructie video's
  Instructie filmpje "Navigeren met Google Earth 4.3 en latere versies" (engels)

  > meer instructie filmpjes

 • (Firefox gebruikers)
  Firefox gebruikers dienen mogelijk de bestand associatie van .KML en .KMZ in Windows aan te passen.

  > instructie