Google Earth for Chrome and Android

In april 2017 lanceerde Google "New Google Earth for Chrome and Android".

schermafbeelding van de nieuwe Google Earth


Sterke punten

Werk in uitvoering?

Wat tegenvalt, is dat (nog?) niet alle mogelijkheden van de KML-standaard worden ondersteund en dat er ook (nog?) geen zogenaamde "API" is, die het mogelijk zou maken deze 3D-kaart in je eigen website te kunnen laten zien (zoals met de voorloper, Google Earth Plugin, wel kon). Het bedrijf, dat inmiddels 'Alphabet' heet, heeft wel toegezegd ondersteuning voor andere functionaliteit in de KML-standaard te zullen uitbreiden. Er wordt nog niet gezegd welke of in welke volgorde, maar hiermee lijkt op dit vlak een spannende race te zijn ontstaan met Cesium, dat eerder dan Google succesvol webGL toepaste. Wij volgen dit nauwlettend.

Niet onbelangrijk is dat na twee jaar radiostilte herhaald is dat het (volwaardige) programma 'Google Earth' blijft bestaan. Dus mocht u dit niet al lang hebben gedaan, dan is nu een uitstekend moment om alsnog (classic) Google Earth te installeren. Dit programma is nog steeds ongeëvenaard.

Wij ondekten nog iets leuks: 'Google Earth for Chrome' ondersteunt namelijk onze 'flyto quiz'-template! Hierboven zag u er al een plaatje van. Hiermee boekt Google serieus voortgang, want dit kon tot nu toe alleen in het zelfstandige programma! Hier kun je de demo quiz downloaden van mijn (open source) template op Github, die ik ook gedeeld heb in de 'New Google Earth Community'.

Je hoeft dus geen 'content partner' van Google te zijn om toch interessante dingen te doen met de nieuwe Google Earth!